"Two factor Authentication" (2FA). Wat is dat en hoe werkt dat?

Een extra beveiligingsmaatregel bovenop je gebruikersnaam en wachtwoord

Product: BarTrack hub, Bartrack app,

Voor wie: Groothandel medewerker

De afkorting 2FA staat voor 'twee-factor-authenticatie'. Dit is een beveiligingssysteem dat de gebruiker niet alleen vraagt om een gebruikersnaam en wachtwoord, maar ook om een extra gegeven. Met 2FA wordt er dus een extra beveiligingslaag toegevoegd om de identiteit te controleren van de persoon die toegang probeert te krijgen.

De authenticatie kan plaatsvinden op basis van verschillende factoren. Dit kan bijvoorbeeld een extra wachtwoord, een (pin)code of andere persoonlijke informatie zijn. Daarnaast kan er ook gebruik worden gemaakt van een speciale Authenticatie App.

Hoe zet je 2FA aan

Als medewerker van een groothandel is het verplicht om 2FA te gebruiken voor extra beveiliging. Nadat je een account hebt aangemaakt, ontvang je van BarTrack een e-mail met een overzicht van de vervolgstappen. In deze e-mail wordt je gevraagd om te kiezen op welke manier je de code van BarTrack wilt ontvangen. Je hebt de keuze tussen het ontvangen van de code via SMS of via de authenticator app.

Als je kiest voor het ontvangen van de code via SMS, zal BarTrack de code naar je mobiele nummer sturen. Zodra je de code hebt ontvangen, voer je deze in op de website of app om toegang te krijgen tot je account. Dit is een handige optie als je je mobiele telefoon altijd bij de hand hebt en snel toegang wilt krijgen tot je account.

Als je liever gebruik maakt van de authenticator app, moet je deze eerst downloaden op je smartphone. Vervolgens koppel je de app aan je BarTrack account door eenmalig een QR-code te scannen. Hierna genereert de app elke 30 seconden een unieke code die je moet invoeren om toegang te krijgen tot je account. Deze optie is handig als je je smartphone altijd bij je hebt en extra beveiliging wilt door middel van de authenticator app.

Het gebruik van 2FA zorgt voor een extra beveiligingslaag en helpt bij het beschermen van je account tegen ongeautoriseerde toegang. Door te kiezen tussen het ontvangen van de code via SMS of de authenticator app, kun je zelf bepalen welke methode het beste bij jouw wensen en behoeften past.